Laptopul are portabilitate precum o tabletă, însă din punct de vedere al performanțelor, de obicei este net superior față de o tabletă sau un telefon. Avantajul este că poate fi luat în oricare cameră este nevoie și de asemenea poate fi cărat spre exemplu la bunici dacă în ziua respectivă va face cursurile de acolo. Datorită faptului că are o tastatură și touch pad integrate, utilizarea laptopului este mult mai ușoară în sistemul de operare față de o tabletă. PC-ul iese din discuție de obicei, din cauza costurilor ridicate, a spațiului mare pe care acesta îl ocupă și dependența de a lucra de pe el doar dintr-un punct fix. Din punct de vedere al prețului, laptopul se încadrează între tabletă și computer, de aceea este cea mai bună alegere din punct de vedere al calității, al performanței și al prețului.
TOP 5 cele mai bune laptopuri pentru școală în 2023:
Am ales cele mai bune laptopuri care sunt potrivite pentru elevii și studenții care învață de la distanță sau au nevoie să-și facă temele cu asistența unui laptop.
1. Cea mai bună alegere de laptop pentru școală: Laptop HUAWEI MateBook D15 2021
Laptopul HUAWEI MateBook D15 este unul dintre cele mai bune laptopuri cu bugetul în jur de 2500 lei. Este cea mai bună alegere întrucât este fiabil, iar datorită componentelor peste medie, laptopul Huawei MateBook nu se blochează și nu sacadează. Are o autonomie bună a bateriei. Utilizatorii laptopului Huawei MateBook D15 sunt în mare măsură foarte mulțumiți de alegerea făcută. Ca dezavantaj este capacitatea de stocare de 256 GB. Dacă laptopul este folosit nu doar pentru cursurile online, există posibilitatea ca spațiul de stocare să se ocupe în timp scurt.
2. Laptopul pentru școală cu cel mai bun raport calitate/preţ: Laptop HP 15s
Laptop HP 15s este cel mai bun laptop până în 2000 lei și vei face o alegere foarte avantajoasă. Are tot ce-i trebuie pentru un laptop care este în bugetul de până în 2000 lei. Are ecran de 15,6 inch full HD, procesor cu frecvența de până la 3,8 GHz, 8 GB memorie RAM și un hard disk de 256 GB. Este destul de performant comparativ cu prețul său, ceea ce îl așează cu succes în categoria cel mai bun raport calitate/preț.
3. Laptopul pentru școală recomandare gadgetize: Laptop 2 in 1 ASUS ZenBook Flip 14
Laptopul 2 in 1 ASUS ZenBook Flip unul dintre cele mai bune laptopuri până în 4000 lei și este recomandarea gadgetize. Ajunge în top datorită funcționalității sale de a se transforma din laptop în tabletă, doar prin rabatarea tastaturii. Are ecran touch chiar și în modul laptop. Are tastatura iluminată și cântărește doar 1,4 kg. Laptopul are un procesor Intel i5 cu 4 nuclee, 8 GB RAM, HDD 512 GB, ceea ce îl poziționează ca fiind un laptop performant. Are ecranul OLED de doar 14 inch, însă compensează cu faptul că este un gadget în adevăratul sens al cuvântului.
4. Cel mai bun și ieftin laptop pentru școală: Laptop LENOVO IdeaPad 3
Laptopul LENOVO IdeaPad 3 este cel mai bun laptop până în 1500 lei. Laptopurile ieftine sunt foarte rare în ultima vreme și nici nu prea sunt multe opțiuni de pus în topul celor mai ieftine laptopuri. Totuși, pentru acești bani primești un laptop decent care are un ecran de peste 15 inch, procesor de 1,9 GHz, 4 GB RAM și are un hard disk de 256 GB; adică mai mult decât suficient pentru a susține cursurile online. Dezavantajul este că are o rezoluție mai scăzută și probabil că nu este fabricat din cele mai calitative materialele.
5. O buna alternativă: Laptop DELL Vostro 3500
Laptopul DELL Vostro 3500 este de asemenea un laptop bun în bugetul de până în 2000 lei. Este aproximativ similar din punct de vedere al caracteristicilor cu laptopul HP 15s. Dezavantajul este că hard diskul are doar 256 GB, dar pentru școala la distanță este suficient pentru a instala câteva aplicații și softuri de editare text.
Vezi și articolul: TOP cele mai bune laptopuri ieftine
Vezi și articolul: TOP cele mai bune laptopuri
Ghid de achiziție cel mai bun laptop pentru școală:
Pentru a alege cel mai bun laptop pentru școală, trebuie să te gândești în primul rând la bugetul pe care îl vei aloca în educația copilului tău. Bugetul de 2000-3000 lei este ideal pentru achiziția unui laptop pentru că vei avea cu siguranță multe opțiuni de unde să alegi. Cu acest buget găsești un laptop cu performanțe cel puțin peste medie și ai garanția că performanțele laptopului vor fi ridicate chiar și după 3-4 ani de utilizare.
Bugetul de 2000-3000 lei este ideal pentru achiziția unui laptop
Tipurile de laptop diferă în funcție de modalitatea și frecvența de utilizare:
- Notebook – sunt laptopurile obișnuite, pentru o utilizare normală și cele mai potrivite pentru școala online;
- Ultrabook – sunt laptopuri premium, cu finisaje de calitate, ecrane de dimensiuni mai mari, componente performante; acestea sunt căutate în principal în mediile de afaceri;
- Laptop 2 in 1 este varianta de laptop cu tastatură rabatabilă astfel încât gadgetul se transformă într-o tabletă cu touch screen; acest gadget se transformă instant înapoi din tabletă în laptop.
- Laptopuri pentru gaming – aceste laptopuri au în primul rând un design inspirat din jocurile video, axat foarte mult pe performanțele componentelor astfel încât jocurile video să poată fi rulate fără lag; totodată acest tip de laptop este la căutare în rândul programatorilor web, graficienilor sau editorilor video.
Vezi și articolul: TOP cele mai bune laptopuri de gaming
Tipul de laptop cel mai bun pentru școală este un notebook normal sau un laptop 2 in 1. Aceste tipuri de laptop sunt potrivite pentru școala online pentru că nu este nevoie de cea mai înaltă tehnologie pentru a desfășura cursurile la distanță și se încadrează într-un buget rezonabil. Laptopurile de gaming și ultrabook-urile sunt din start o alegere foarte scumpă, iar pentru destinația utilizării lor, există posibilitatea să fie un pic prea mare investiția.
Ecranul măsoară între 13-15,9 inch la marea majoritate a laptopurilor. Deși ne-am putea gândi că pentru un elev este suficient și un ecran mai mic, totuși îți recomand să lucreze pe ecrane mai mari. Poți să faci o comparație între statul cu ochii în telefon și în tabletă; după mai mult timp de stat pe telefon, fiind ecranul mic, parcă ai tendința să-l tragi cât mai mult spre ochi. Același lucru se poate întâlni și la ecranele de laptop care sunt de dimensiuni mai mici.
Unele ecrane au touch screen, precum laptopurile 2 in 1, chiar și în modul laptop. Aceasta poate fi un lucru de luat în calcul la alegerea unui laptop datorită faptului că poți face click mai rapid, fără a urmări cursorul cu touch pad-ul.
Componentele laptopului care va fi folosit pentru a susține cursurile online, nu trebuie să fie dintre cele mai performante dar nici dintre cele mai slabe. Undeva aproape de mijloc este suficient pentru a rula o aplicație de video conferință și un soft de editare text pentru referate.
Procesor – frecvența maximă procesorului trebuie să fie cel puțin peste 3 sau 4 GHz pentru a avea o utilizare cât mai optimă și fără întreruperi.
Memorie RAM cel puțin 4 GB RAM ca să fie cât de cât optim, dar pe la 8 GB RAM este suficient pentru școală. Dacă are cel puțin 8GB și devine prea performant, ai grijă mare pentru că poate să ruleze lejer jocuri video și cu siguranță va fi tentat să le încerce.
Hard Disk – Spațiul de stocare pe laptop ar trebui să fie cel puțin 512 GB pentru a nu avea nevoie mai târziu de un hard disk extern. Pentru utilizarea strictă a aplicațiilor pentru școala online și a câtorva programe de editare foto, este suficient și un spațiu de 256 GB. Totuși, în funcție de pasiunile copilului și de modalitățile de utilizare ale laptopului, spațiul de stocare se poate umple destul de rapid.
Placa video este integrată la majoritatea laptopurilor obișnuite. Laptopurile ultrabook și de gaming au placă video dedicată.
Vezi și articolul: Cele mai bune tablete pentru școala online la distanță
Accesorii laptop utile pentru școala online:
Mouse
Laptopurile au touch pad integrat pentru mișcarea cursorului pe ecran, însă de multe ori poate îngreuna utilizarea unui laptop. Un mouse face utilizarea laptopului mai ușoară și cu o mai bună precizie.
Microfon
Microfoanele de pe laptop sunt de regulă de slabă calitate și reduc fidelitatea sunetului din timpul cursurilor. Poate ai avut experiența asta în timpul ședințelor de la muncă de pe Zoom, când îl auzi pe colegul tău cu tot cu ecoul din cameră, cu întreruperi sau auzi un sunet ca pe stațiile walkie-talkie. Nu e neapărat un must-have pentru școală, pentru că îți faci treaba cu microfonul integrat, dar eu pledez pentru calitatea sunetului și pentru o desfășurare cursivă a cursurilor.
Webcam
Camera web de pe laptopuri este aceeași poveste ca și cu microfonul. Are o calitate doar ca să iți faci treaba și să te vezi decent cu colegii. Dacă nu cumva laptopul ales de tine nu are vreo camera web full HD mai decentă și dacă bugetul o permite, recomand achiziția unui webcam pentru o calitate mai bună a cursurilor online.
Căști
Căștile sunt utile pentru cursurile online dacă în același timp părinții au un video call cu colegii de muncă sau dacă bunica bate niște șnițele la bucătărie pentru nepot ca să mănânce după cursuri. Astfel elevul nici nu este deranjat și nici nu va deranja în timpul cursurilor. Totodată căștile îl vor ajuta pe elev să fie mai focusat în timpul cursurilor pentru că va reduce distracțiile din jur.
Rucsac sau geantă pentru protecție laptop
Aparatele laptop sunt fragile și mai ales ecranele se pot defecta dacă nu este manevrat cu grijă. De aceea, pentru protejarea laptopului este utilă o geantă sau un rucsac special concepute pentru a proteja laptopul la transport.
Cooler pentru laptop
Laptopurile au tendința de a se încinge dacă sunt utilizate timp îndelungat sau dacă sunt ținute în brațe. Poți preveni supra-încălzirea laptopului cu un cooler.
Masa pentru laptop
Dacă laptopul este utilizat din canapea sau fotoliu, poți folosi o masă pentru laptop. Ajută în primul rând la o utilizare mult mai ușoară și vei preveni supra-încălzirea.
Concluzii:
Luați laptop elevilor pentru a se dezvolta pe partea digitală.
Luați laptop elevilor pentru ca ei să rămână conectați cu colegii lor și pentru a se dezvolta pe partea digitală. Copiii sunt autodidacți când vine vorba de tehnologie și cu siguranță li se deschid noi orizonturi și perspective în urma utilizării laptopurilor și a altor gadgeturi.
Engage!