Cel mai bun echipament pentru podcast în 2023

Cel mai bun echipament pentru podcast

Care este cel mai bun echipament pentru studio de podcast sau streaming în 2023? Cele mai performante gadgeturi pentru un podcast sau pentru live streaming.

Podcasturile și live streamingul au început să ia amploare în România în ultima vreme. Avem podcasturi generale sau nișate după toate preferințele și toate gusturile. Chiar dacă la un moment dat părea că toată lumea își face podcast și e prea mult conținut de acest gen, părerea mea este că piața încă nu a ajuns la maturitate. Este în continuare loc de un nou podcast dacă are un concept bun și are informații valoroase. Podcasturile de nișă pe anumite domenii sunt cele de care publicul are cea mai mare nevoie. Despre live streaming nici nu mai zic cât de la început este. Pe Youtube sunt câțiva streameri cunoscuți, iar pe Twitch abia se formează comunitatea.

Cel mai bun echipament pentru podcast și streaming în 2023

Pentru a înregistra un podcast sau pentru a face live streaming ai nevoie de cel mai bun echipament astfel încât să ai cel mai bun sunet și imagine. La urma urmei poți să faci asta și cu un simplu telefon mobil ori de pe un laptop, însă dacă dorești să creezi un conținut de calitate trebuie să investești într-un echipament profesional. Ai nevoie de microfoane de calitate, camere video, echipamente pentru mix și recording audio-video și multe alte accesorii.


TOP 3 Cele mai bune microfoane pentru podcast și streaming

Pentru podcast sau stream, sunetul este cel mai important element. Dacă ai un sunet prost, poți să ai cea mai bună imagine video că ascultătorului nu-i va face prea mare plăcere să stea până la capăt. Un sunet de calitate face ca transmisia să fie mult mai prietenoasă astfel încât să-ți facă plăcere să asculți acea discuție. Microfoanele se pot conecta direct prin USB la un PC, dar podcasturile profesionale folosesc un microfon XLR care se va conecta printr-un mixer sau recorder. În funcție de conceptul tău vei avea nevoie de unul, două sau mai multe microfoane.

1. Cel mai bun microfon pentru podcast și streaming: Microfon condensator Shure SM7B

Microfon condensator Shure SM7B
Microfon condensator Shure SM7B

Microfonul Shure SM7B este cel mai bun microfon de pe piață pentru podcast și streaming. Datorită faptului că este cel mai bun microfon, este și cel mai popular printre cei mai renumiți podcasteri din lume și din România. Printre podcasterii care folosesc microfonul Shure SM7B sunt: Joe Rogan, Gojira, Micutzu, Andi Moisescu și Mihai Morar. Totodată streamerul Silviu Faiăr de pe Twitch folosește acest microfon.


2. Microfonul pentru podcast și streaming cu cel mai bun raport calitate/preț: Microfon condensator Rode Procaster

Microfon condensator Rode Procaster
Microfon condensator Rode Procaster

Microfonul Rode Procaster are cel mai bun raport calitate/preț din cele pe care le poți găsi pe piață. Din punct de vedere calitativ se apropie de cel de la Shure, însă prețul este undeva la jumătate. Printe podcasterii care folosesc microfonul Rode Procaster sunt George Buhnici, Alex Mocanu, Mihai Bobonete și Ceva Mărunt. Este echipat cu un pop filter inter cu rolul de a minimiza sunetele explozive, o capsulă dinamică cu ieșire de semnal ridicată și un scockmount intern pentru a reduce sunetele cauzate de manipulare.


3. Cel mai bun microfon de buget pentru podcast și streaming: Microfon condensator Audio-Technica AT2020

Microfon condensator Audio-Technica AT2020
Microfon condensator Audio-Technica AT2020

Microfonul Audio-Technica AT2020 este cel mai bun microfon pentru tine dacă ai un buget limitat. Este un microfon entry-level dacă dorești să pornești un podcast și nu dorești să investești o avere în echipament. Este un microfon popular printre podcasteri datorită prețului foarte accesibil și pentru că este calitativ și fiabil.


Vezi și articolul: TOP 7 cele mai bune microfoane pentru podcast și streaming

Vezi și articolul: TOP 8 cel mai bune microfoane


TOP 3 cele mai bune mixere audio pentru podcast și streaming

Mixerul audio este extrem de necesar dacă dorești să pornești un podcast pentru a înregistra sunetul și pentru a-l procesa. Dintre mixer și interfață audio este de preferat să alegi un mixer dacă ai un proiect solid. Mixerul este compatibil cu microfoanele XLR, iar interfața audio este opțiunea pentru cei care aleg microfoane USB. Mixerul este mult mai complex și complet din punct de vedere al nevoilor unui podcast sau stream de calitate. Într-un mixer poți conecta mai multe intrări audio, ai opțiunea de a ajusta volumul pe fiecare intrare în parte, ai opțiuni de a adăuga filtre și efecte audio și ai posibilitatea de a înregistra sunetul pe un SD card înainte să ajungă în calculator.

1. Cel mai bun mixer audio pentru podcast și streaming: Rode Rodecaster Pro II Mixer Audio

Rode Rodecaster Pro II Mixer Audio
Rode Rodecaster Pro II Mixer Audio

Mixerul audio Rode Rodecaster Pro II este cel mai bun mixer pentru podcast dar și live streaming. Pentru un broadcast obișnuit are tot ce ai nevoie de la un mixer și de aceea este printre preferatul celor mai mulți podcasteri. Are ecran LED, 4 intrări de microfon, 4 ieșiri de căști, poți să conectezi telefonul pentru a lua apeluri, are paduri pe care poți să pui sunete, efecte sau jingle-uri, are recorder și înregistrează pe SD card, se conectează la PC prin USB.

Rode Rodecaster Pro II

2. Mixerul audio pentru podcast și streaming cu cel mai bun raport calitate/preț: ZOOM Podtrak P8 Mixer Audio

ZOOM Podtrak P8 Mixer Audio
ZOOM Podtrak P8 Mixer Audio

Mixerul audio ZOOM Podtrak P8 este mixerul cu cel mai bun raport calitate/preț și este o alternativă foarte bună la Rodecaster. Adică este foarte similar cu acest model, însă la un preț mai bun. Are un panou de comandă cu LED, 6 intrări de microfon, 6 ieșiri pentru căști, conectare cu telefonul, pad-uri, recorder, adică tot ce ai nevoie pentru a porni studioul de podcast.

ZOOM Podtrak P8

3. Cel mai bun mixer audio de buget pentru podcast și streaming: Behringer Xenyx X1204 Mixer Audio

Behringer Xenyx X1204 Mixer Audio
Behringer Xenyx X1204 Mixer Audio

Mixerul audio Behringer Xenyx X1204 este cel mai bun mixer de buget. Are 4 intrări de microfon XLR, 4 de căști și tot ce mai ai nevoie la un preț accesibil. Vezi dacă e potrivit pentru tine.


TOP 3 cele mai bune căști pentru podcast și streaming

Căștile sunt importante pentru podcast sau streaming pentru 2 mari motive: pentru că poți asculta transmisia ca un ascultător final și îți vei regla mult mai bine vocea și cadența și pentru că în conversații de mai mult de 3 persoane nu va fi haos în discuție pentru că vei avea controlul în căști. Plus că este plăcut să asculți live acea discuție live captată de cel mai bun echipament.

1. Cele mai bune căști pentru podcast și streaming: Căști audio Sony WH-1000XM4

Căști audio Sony WH-1000XM4
Căști audio Sony WH-1000XM4

Căștile audio Sony WH-1000XM4 sunt printre cele mai bune căști pe care le poți găsi pe piață. Sony are o reputație excelentă în ceea ce privește calitatea electronicelor pe care le produce și cu acest produs confirmă din nou acest lucru. Căștile sunt wireless și au aproximativ 30 de ore autonomie, au noise cancelling foarte bun și o fidelitate excelentă a sunetului.


2. Căștile pentru podcast și streaming cu cel mai bun raport calitate/preț: Căști audio Audio-Technica M50x

Căști audio Audio-Technica M50x
Căști audio Audio-Technica M50x

Căștile audio Audio-Technica M50x sunt căștile cu cel mai bun raport calitate/preț. Căștile de tip DJ sunt foarte apreciate de inginerii de sunet pentru calitatea audio foarte bună. M50x au cablu detașabil, design robust și izolează foarte bine sunetul. Toți utilizatorii căștilor M50x au cuvinte de laudă pentru fidelitatea sunetului și pentru fiabilitate. Sunt niște căști profesionale la un preț decent. O alegere excelentă!

Audio-Technica M50x

Cele mai bune căști de buget pentru podcast și streaming: Căști audio JBL Tune 720BT

Căști audio JBL Tune 720BT
Căști audio JBL Tune 720BT

Căștile audio JBL Tune 5720BT sunt cele mai bune pentru tine dacă ai un buget limitat pentru a porni un podcast. Sunt wireless și au o autonomie de până la 76 de ore. Căștile au o calitate excelentă de redare a sunetului și un noise cancelling foarte bun pentru prețul cerut. Sunt niște căști entry-level cu care îți vei face treaba până vei dori să faci un upgrade.


Vezi și articolul: TOP 10 cele mai bune căști audio


TOP 3 camere foto/video pentru podcast și streaming

Imaginea, chiar dacă este pe locul doi ca importanță după sunet, trebuie să fie una de calitate. Iar pentru ca o imagine excepțională să fie direct proporțională cu un sunet de studio, este necesar un echipament profesional. Pentru filmare sunt deseori folosite camerele foto DSLR sau Mirrorless în detrimentul camerelor video dedicate. Acest lucru se întâmplă datorită calității filmării, un preț accesibil și sunt compacte. În cele mai multe cazuri este necesară o singură cameră. Dacă podcastul tău are unul sau mai mulți invitați, poți lua în calcul până la 3-4 camere în total pentru prim-planuri și o transmisie dinamică.

1. Cea mai bună cameră pentru podcast și streaming: Aparat foto Mirrorless Canon EOS R6

Aparat foto Mirrorless Canon EOS R6
Aparat foto Mirrorless Canon EOS R6

Aparatul foto Canon EOS R6 este printre cele mai bune camere pentru podcast sau streaming. Este o cameră performantă preferată de mulți fotografi și videografi. Filmează 4K, memorie card SD și are conectivitate Bluetooth, WI-FI, HDMI și USB.


2. Camera pentru podcast și streaming cu cel mai bun raport calitate/preț: Aparat foto Mirrorless Nikon Z50

Aparat foto Mirrorless Nikon Z50
Aparat foto Mirrorless Nikon Z50

Aparatul foto Mirrorless Nikon Z50 este un aparat cu un raport calitate/preț foarte bun. Performanța Nikon este una cu renume pe acest segment. Are posibilitatea de filmare 4K, conectivitate Bluetooth, WI-FI, HDMI, USB și Jack.


Cea mai bună cameră de buget pentru podcast și streaming: Aparat foto Mirrorless Sony Alpha A6400 B

Aparat foto Mirrorless Sony Alpha A6400 B
Aparat foto Mirrorless Sony Alpha A6400 B

Aparatul foto Mirrorless Sony Alpha A6400 B este alegerea cea mai bună pentru un buget limitat. Aceasta filmează 4K și e o opțiune viabilă de început până la primul upgrade.


TOP 3 cele mai bune mixere video pentru podcast și streaming

Pentru a avea o transmisie profesională cu mai multe camere și cu un producător care schimbă cadrele în funcție de invitatul care discută, ai nevoie de un mixer video de calitate.

Cel mai bun mixer video pentru podcast și streaming: Sony MCX-500 Switcher

Sony MCX-500 Switcher
Sony MCX-500 Switcher

Sony MCX-500 Switcher este cel mai bun video mixer pentru podcast și streaming. Este cel mai ales printre podcasterii consacrați. Poți face o transmisie profesionistă cu acest mixer.


2. Mixerul video pentru podcast și streaming cu cel mai bun raport calitate/preț: Blackmagic ATEM Mini Pro Switcher

Blackmagic ATEM Mini Pro Switcher
Blackmagic ATEM Mini Pro Switcher

Blackmagic ATEM Mini Pro Switcher este mixerul cu cel mai bun raport calitate/preț. Atem Mini Pro are multiview, capabilitatea de a înregistra direct pe un SSD, 4 intrări HDMI și se conectează prin USB cu un PC, plus 2 intrări audio.


Cel mai bun X de buget pentru podcast și streaming: Roland VRC-01 Aerocaster Switcher

Roland VRC-01 Aerocaster Switcher
Roland VRC-01 Aerocaster Switcher

Roland VRC-01 Aerocaster Switcher este mixerul cel mai bun pentru tine dacă pornești la drum cu un buget limitat.


Cele mai bune monitoare și televizoare pentru podcast și streaming

Într-un cadru de podcast sau streaming poți avea un televizor pentru a afișa ilustrații, pentru a vedea un video împreună cu invitatul sau să pui un video cu un șemineu cum face Mihai Bobonete în podcastul său. Televizoarele și monitoarele sunt necesare și pentru producție pentru a avea un preview al cadrelor. În funcție de setup-ul tău ai nevoie de unul sau mai multe.

Vezi și articolul: TOP cele mai bune televizoare


Cel mai bun PC sau laptop pentru podcast și streaming

Mixerul de sunet și mixerul video trebuie conectate la un PC pentru procesare, editare și urcare pe platformele de streaming. Majoritatea celor care activează în domeniul podcasturilor aleg Apple Mac sau laptop iMac pentru că hardware-ul este printre cele mai stabile pe care le poți găsi pe piață. Totodată produsele Apple sunt la fel de preferate de editorii video din aceleași motive. Alt PC sau laptop își va face treaba la fel de bine dacă au o configurație puternică.

Vezi și articolul: TOP cele mai bune laptopuri


Accesorii pentru podcast și streaming

Pentru podcast și streaming ai nevoie de multe alte accesorii pentru a completa gama de echipament profesional: brațe și suporturi pentru microfon, shock mount pentru a reduce șocurile și pentru a proteja microfonul la mișcări bruște, burete pentru microfoane, POP filter pentru a absorbi sunetele explozive precum „p” și „b”, cabluri audio, cabluri video, carduri de memorie, SSD-uri pentru stocare, trepiede, lumini.


Vezi și articolul: KIT gadgeturi pentru petreceri instant

Dacă intenționezi să-ți faci un podcast sau să faci streaming, acum este momentul! Dacă ai convingerea că ai calitățile necesare pentru a modera un interviu sau pentru a fi un bun entertainer, pornește la drum cu acest tip de conținut. Podcastul puțin a prins popularitate pentru că umple timpii morți în drumul până la muncă și înapoi sau îți ține de urât în timp ce faci ordine prin casă sau când gătești. Așadar, indiferent de subiectul pe care dorești să-l abordezi, există un public pentru tipul tău de conținut.

Engage!

Ovidiu

Blogger part-time pasionat de gadgeturi și tot ce înseamnă progresul tehnologic. Am experiență profesională de peste 10 ani în vânzări și studii de advertising, iar de aceea consider că am devenit un bun cumpărător. Aleg cu atenție produsele pe care le cumpăr în baza testelor efectuate și a recenziilor. Apoi împărtășesc cu tine concluziile, astfel încât și tu să poți face o achiziție corectă în baza nevoilor pe care le ai.

View all posts by Ovidiu →